Nieuwe Mad Studies-leesgroep in 2017

img_5002Ben je geïnteresseerd in vragen als: ben ik gek of is de wereld gek? Wat is de relatie tussen seksisme, racisme en psychiatrie? Kunnen we stigma niet beter benoemen als discriminatie? In de Mad Studies-groep lezen en bediscussiëren we teksten over psychiatrie en gekte. Zo krijg je woorden en ideeën aangereikt om je eigen positie te bepalen over diagnoses, taalgebruik, stigma, medicijnen, hulpverlening, spiritualiteit, ziekteinzicht, Mad Pride en andere psy-thema’s.

Doe mee met de Mad Studies leesgroepen in februari 2017, meld je aan door een email te sturen naar: grietje.keller@madstudies.nl of door onderaan je contactgegevens in te vullen.

Beschrijving van de cursus
In deze cursus maken de deelnemers kennis met het kennisgebied Mad Studies. Mad Studies staat kritisch tegenover het individualiserende perspectief van de reguliere psychiatrie. Mad Studies verbindt maatschappelijke verhoudingen met de levens van mensen die gelabeled worden als gek, waanzinnig of psychisch gestoord. De cursus Mad Studies richt zich op de politiek rond gekte. Het stelt woorden en concepten ter discussie die mensen als ‘ziek’ of ‘afwijkend’ definiëren. In de artikelen die we lezen en in de groep worden alternatieve woorden en visies besproken. Mad Studies maakt gebruik van Disability Studies, Black Studies, Women’s Studies, Post-colonial Studies, Queer Studies, Fat Studies, Deaf Studies en al die andere kennisgebieden die ontstaan zijn uit emancipatiebewegingen van onderdrukte groepen. High-knowledge crazies samen met mad identified scholars – zoals Mad Studies docent David Reville hen noemt – hebben het kennisgebied Mad Studies de laatste vijf jaar ontwikkeld.

Voor wie
(Ex-)cliënten van de psy-hulpverlening, mensen in de WMO en andere geïnteresseerden. Je kunt academische teksten in het Engels lezen. Wanneer je geïnteresseerd bent in leesgroep maar je hebt te maken met beperkingen (concentratieproblemen, dyslexie, moeite met face2face contact, moeite met verwerken van een discussie/geluid, twijfel of je het aankunt et cetera), neem dan contact op om te kijken of we een oplossing kunnen vinden.

Wanneer:
8 bijeenkomsten in 2017 op donderdagmiddag van 14.00 -16.30 uur op 16 februari, 16 maart, 13 april, 18 mei, 8 juni, 6 juli, 7 september, 5 oktober.

Waar: Hoogte Kadijk 61, Amsterdam

Kosten: in overleg.

Door wie:
Drs. Grietje Keller (ervaringsdeskundige en docent levensbeschouwing). Drs. Rob de Vries (filosoof en gepensioneerd psychiater). Stichting Perceval i.s.m. Odibaan.

Contact: grietje.keller@madstudies.nl

Lesmethode
Voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers één of meer teksten. Tijdens de bijeenkomst wordt eerst een korte inleiding en/of een video vertoond. Daarna zal er gediscussieerd worden over de teksten. Drie van de acht bijeenkomsten zullen thema’s behandelen die de deelnemers zelf hebben aangedragen. Voor de liefhebber is er is de mogelijkheid om drie opdrachten te doen: een verslag van research naar een cliëntgestuurde organisatie, samenvatting van een boek, eindpaper.

De opdrachten zijn niet verplicht, ze worden op afstand begeleid: er is schrijfbegeleiding via email, chat en telefonisch.

Als je mee wilt meedoen, stuur dan een email naar: grietje.keller@madstudies.nl. Of vul hieronder je naam en email in.

Error: Contact form not found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.