Nieuwe Mad Studies Leesgroep 2019

Boeken over het thema Mad Studies

Ben je geïnteresseerd in vragen als: ben ik gek of is de wereld gek? Wat is de relatie tussen seksisme, racisme en psychiatrie? Kunnen we stigma niet beter benoemen als discriminatie? Kan de herstelbeweging fungeren als een vorm van verzet tegen mainstream psychiatrie? In de Mad Studies-groep lezen en bediscussiëren we teksten over psychiatrie en gekte. Zo krijg je woorden en ideeën aangereikt om je eigen positie te bepalen over diagnoses, taalgebruik, stigma, medicijnen, hulpverlening, ziekte-inzicht, Mad Pride en andere psy-thema’s.

Doe mee met de Mad Studies leesgroep in 2019, meld je aan door een email te sturen naar: charlotte@madstudies.nl.

Beschrijving van de leesgroep
In deze leesgroep maken de deelnemers kennis met het kennisgebied Mad Studies. Mad Studies staat kritisch tegenover het individualiserende perspectief van de reguliere psychiatrie. Het verbindt maatschappelijke verhoudingen met de levens van mensen die gelabeld worden als gek, waanzinnig of psychisch gestoord. De Mad Studies leesgroep richt zich op de politiek rond gekte. Het stelt woorden en concepten ter discussie die mensen als ‘ziek’ of ‘afwijkend’ definiëren. In de artikelen die we lezen en tijdens de leesgroep worden alternatieve woorden en visies besproken. Mad Studies maakt onder andere gebruik van Disability Studies, Gender Studies, Black Studies, Fat Studies en al die andere kennisgebieden die voortkomen uit emancipatiebewegingen.
Thema’s die we bespreken zijn onder andere discriminatie op basis van psychische labels (sanism), intersectionaliteit en de herstelbeweging. Voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers één of twee teksten. Tijdens de bijeenkomst wordt eerst een korte inleiding gegeven en/of een video vertoond. Daarna wordt er gediscussieerd over de teksten. Voor drie van de bijeenkomsten wordt het thema door de deelnemers zelf gekozen en mede-georganiseerd. De leesgroep is een activiteit van stichting Perceval en wordt dit jaar voor de vijfde keer aangeboden.

Voor wie
(Ex-)cliënten van de psy-hulpverlening, en alle andere geïnteresseerden. Je kunt academische teksten in het Engels lezen. 

Toegankelijkheid

Wanneer je geïnteresseerd bent in de leesgroep, maar je bijvoorbeeld te maken hebt met concentratieproblemen, dyslexie, spanning rondom sociaal contact, moeite met het verwerken van discussie/geluid, twijfel of je het aankunt etc., aarzel dan niet om contact op te nemen om te kijken of we een oplossing kunnen vinden.

De discussieruimte is rolstoeltoegankelijk via de zijdeur. Toilet is beperkt rolstoeltoegankelijk. Voor overige vragen rondom toegankelijkheid kan je altijd contact opnemen.

Wanneer:
9 bijeenkomsten in 2019 op vrijdagmiddag van 14.00 -16.30 uur op 22 maart, 12 april, 10 mei, 31 mei, 21 juni, 30 augustus, 20 september, 11 oktober en 1 november.

Waar: Stichting de Brouwerij, Hoogte Kadijk 61, Amsterdam

Kosten: in overleg.

Door wie: Charlotte van der Veen, MA (literatuurwetenschapper en zelf deelnemer aan de cursus in 2017).

Drs. Rob de Vries (filosoof en gepensioneerd psychiater).

Als je mee wilt meedoen, stuur dan een email naar:

charlotte@madstudies.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.