Mad Studies leesgroepen beginnen in januari.

we are all mad here

Ben je geïnteresseerd in vragen als: ben ik gek of is de wereld gek? Wat is de relatie tussen seksisme, racisme en psychiatrie? Kunnen we stigma niet beter benoemen als discriminatie? In de Mad Studies-groep lezen en bediscussiëren we teksten over psychiatrie en gekte. Zo krijg je woorden en ideeën aangereikt om je eigen positie te bepalen over diagnoses, taalgebruik, stigma, medicijnen, hulpverlening, spiritualiteit, ziekteinzicht, Mad Pride en andere psy-thema’s.

Doe mee met de Mad Studies leesgroepen in januari 2016, meld je hier aan. Of stuur een email naar: grietje.keller@madstudies.nl

Beschrijving van de cursus
In deze cursus maken de deelnemers kennis met het kennisgebied Mad Studies. Mad Studies staat kritisch tegenover het individualiserende perspectief van de reguliere psychiatrie. Mad Studies verbindt maatschappelijke verhoudingen met de levens van mensen die gelabeled worden als gek, waanzinnig of psychisch gestoord. De cursus Mad Studies richt zich op de politiek rond gekte. Hij stelt woorden en concepten ter discussie die mensen als ‘ziek’ of ‘afwijkend’ definiëren. In de artikelen die we lezen en in de groep worden alternatieve woorden en visies besproken. Mad Studies maakt gebruik van Disability Studies, Black Studies, Women’s Studies, Post-colonial Studies, Queer Studies, Fat Studies, Deaf Studies en al die andere kennisgebieden die ontstaan zijn uit emancipatiebewegingen van onderdrukte groepen. High-knowledge crazies samen met mad identified scholars – zoals Mad Studies docent David Reville hen noemt – hebben het kennisgebied Mad Studies de laatste vijf jaar ontwikkeld.

Voor wie
(Ex-)cliënten van de psy-hulpverlening, mensen in de WMO en andere geïnteresseerden. Je kunt academische teksten in het Engels lezen. Wanneer je geïnteresseerd bent in leesgroep maar je hebt te maken met beperkingen (concentratieproblemen, dyslexie, moeite met face2face contact, moeite met verwerken van een discussie/geluid, twijfel of je het aankunt et cetera), neem dan contact op om te kijken of we een oplossing kunnen vinden.

Wanneer en waar
10 bijeenkomsten in de eerste helft van 2016, ongeveer om de drie weken. Eén groep is in Amsterdam (Hoogte Kadijk 61) op de maandagmiddag (13.30 tot 16.30 uur,  4 januari, 25 januari, 15 februari, 7 maart, 4 april, 18 april, 9 mei, 30 mei, 20 juni en 11 juli) en een groep op de donderdag (13.30 tot 16.30 uur, op 7 jan, 28 jan, 18 feb, 10 maart, 31 maart, 21 april, 12 mei, 2 juni, 23 juni en 14 juli).

Prijs:
Voor deelnemers met een WMO indicatie is de cursus gratis (afgezien van de eigen bijdrage WMO). Voor anderen zijn de kosten afhankelijk van het inkomen, zie onder.

Door wie:
Drs. Grietje Keller (ervaringsdeskundige en docent levensbeschouwing). Drs. Rob de Vries (filosoof en gepensioneerd psychiater). Stichting Perceval i.s.m. Odibaan.

Contact: grietje.keller@madstudies.nl

Lesmethode
Voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers één of meer teksten. Tijdens de bijeenkomst wordt eerst een korte inleiding en/of een video vertoond. Daarna zal er gediscussieerd worden over de teksten. Vier van de tien bijeenkomsten zullen thema’s behandelen die de deelnemers zelf hebben aangedragen. Er zijn daarnaast drie opdrachten:

 1. Verslag van research naar een cliëntgestuurde organisatie
 2. Samenvatting van een boek
 3. Eindpaper

De opdrachten zijn niet verplicht, ze worden op afstand begeleid: er is schrijfbegeleiding via email, chat en telefonisch.

Literatuur en lesdoelen (.docx)

Tijdsbesteding i.v.m. de WMO:
Deze cursus neemt 30 dagdelen in beslag:

 • 10 dagdelen: bijeenkomsten (groep)
 • 10 dagdelen: voorbereiden: artikelen lezen (individueel)
 • 10 dagdelen: opdrachten maken (begeleiding op afstand)

Kosten
Voor bedrijven en instituten: € 950

Voor particulieren, afhankelijk van netto inkomen. (kosten mogen geen bezwaar zijn voor mensen met een zeer laag inkomen, overleg met ons als je op een zeer krap budget leeft):

categorie netto
maandinkomen
bijdrage cursus
1 tot 725 50
2 tot 825 55
3 tot 925 65
4 tot 1.050 80
5 tot 1.250 100
6 tot 1.425 125
7 tot 1.600 160
8 tot 1.825 205
9 tot 2.750 265
10 tot 3.650 340
11 tot 4.600 430
12 boven 4.600 535

 

4 thoughts on “Mad Studies leesgroepen beginnen in januari.”

 1. Aan Grietje Keller :
  Ik wil nog suggestie doen voor literatuurlijst MadStudies:
  Pott, H.J. (2009), ‘De markt van angst en ongeluk. Hoe de DSM emoties in ziekte verandert.’ In Gevoel voor kennis. Jaarboek Kennissamenleving, Amsterdam: Aksant, 21-36. Haar artikel staat ook in boek van Wolter Pieters, Gevoel voor kennis, 2009. ISBN 9789052603513 (hoofdstuk 1).

  1. Beste Johanna, ik ben erg benieuwd wat je zwart wit vond. Zoals ik aangaf heb ik sommige zaken wat snel en grof neergezet, vanwege tijdgebrek. Wellicht kan ik dat wat verduidelijken als je aangeeft wat je vooral tegen de borst stootte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.