Lezing 4 februari: A Mad Voice beyond Psychiatry

 

Bij VG Amsterdam op zondagochtend 4 februari biedt Grietje Keller een blik voorbij het medisch perspectief in de psychische gezondheidszorg

Sinds 2014 organiseert Keller Mad Studies-leesgroepen. Vanuit Mad Studies worden ‘gekte’ en ‘psychisch anders-zijn’ vanuit sociologisch, filosofisch en politicologisch kader benaderd en worden de traditionele zienswijzen op wat waanzin is tegen het licht gehouden. In haar leesgroep wil zij deelnemers laten zien dat je op verschillende manieren kunt denken over gekte.

In het algemene beeld van wat als ‘normaal’ wordt beschouwd ziet dat er bijvoorbeeld uit als mannelijk gedrag, een lopend lichaam, controle over gedrag en gedachten, heteroseksuele verlangens, middenklasse, et cetera. Het sociale spel wordt vaak vanuit dit beeld bepaald. En als je binnen de regels van dit spel geen volwaardige speler bent, kun je twee dingen doen: aanpassen en het spel meespelen en daar het meeste uit zien te halen óf vragen stellen bij de regels van het spel en die proberen te veranderen. Dat laatste is wat Mad Studies beoogt vanuit een simpel maar radicaal idee: “listen to mad people and look at madness from their points of view”.

Keller vertelt in deze lezing over de uitwerking van dit gezichtspunt en hoe ze er toe kwam.

Grietje Keller studeerde cum laude af als politicoloog aan de UvA met als specialisatie genderstudies en STS (Science and Technology Studies ). Daarna volgde zij een opleiding tot 1e graads docent levensbeschouwing aan het HVO. Ze was documentairemaker en oral historian en werkt momenteel bij de GGD. Sinds 2014 organiseert Keller Mad Studies-leesgroepen voor stichting Perceval. Samen met mensen die gelabeled zijn als psychiatrisch patiënt en andere geïnteresseerden leest en bediscussieert ze daar teksten die geschreven zijn door ‘high-knowledge crazies’ en ‘mad identified scholars’.

There’s a crack in everything, that’s how the light gets in – Leonard Cohen

zondag 4 februari 2018: 11:00 tot 12:00

Spreker: Grietje Keller

Musici: Kimball Huigens

Prijs: € 7,50

Locatie: Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.